Skupo putovanje – i porez? - Biljana Trifunović -Poslovni konsultant

Skupo putovanje – i porez?

Da li je trošak za neko egzotično  putovanje dokaz da se radi o osobi koja je utajila porez, naravno da nije.

 

Svedoci smo da je  pre neki dan Poreska Uprava zatražila od turističkih agencija da dostave podatke o putnicima koji su u prethodnom periodu platili putovanje skuplje od 5.000 eur.

 

Da se razumemo, poraz treba i mora da se plaća. Prva glasam za obavezno plaćanje poreza i doprinosa. Nema smisla da jedan procenat stanovništva plaća porez od kojeg se grade putevi, škole, bolnice i ostalo, a da koristimo ravnopravno svi.  I oni koji plaćaju uredno svoje obaveze a još više on koji imaju, ali im je „žao da bacaju nepotrebno novac“ na porez,  rade u sivoj zoni, i sve nas, koji redovno plaćamo, smatraju da smo nevešti i neuki.

Teško je prebrojati koliko su puta državni organi pokretali pitanje porekla imovine. Zako o poreklu imovine usvajan je više puta. Puno puta je pokretana akcija kontrole i ispitivanja imovine pojedinaca, i obično bi se dešavalo ništa. Malo priče po novinama i televiziji, i opet po starom.

Da li   i   će sada biti tako, ostaje nam da vidimo.

Lično smatram, da ovaj ni malo lak posao može da se uradi na bezbroj drugih načina, dovoljne su katastarske knjige, podaci o rgistraciji skupih kola koji se takođe nalaze u kompjuterima državnih organa i tako dalje, itd. Zahtev od turističkih agencija da dostave podatke o putnicma koji su platili skupe aranžmane, apsolutno je nepotreban, neću u opšte da zalazim u temu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, već razmišljam o zaštiti radnog vremena i destabilizaciji poslovanja turističkih agencija, koje inače već dve godine rade tek da bi opstale.Nije samo turzam ugrožen zbog pandemije, veliki broj privrednih grana ozbiljno je uzdrman i na kolenima je. Pa zašto onda tim privrednicima otežavati u već teškim uslovima poslovanja.

Još jednom moram da naglasim, da apsolutn podržavam sve akcije državnih organa da se što više poslovanja prevede iz nelegalnih tokova u legalne. Ovu akciju ne poržavam samo zbg ravnopranosti uslova poslovanja, već i zbog veće sigurnosti i kvaliteta proizvoda i usluga. Činjenica je da su društvene mreže zatrpane ogromnom ponudom proizvoda i suluga, ali da se ne zna ko ih nudi, fizičko lice ili privredni subjekt. Kome će te uputiti reklamaciju ako vam proizvod ne odgovara, kada stoji poziv, poručite u DM ili Inbox-u.

Ova i neke sličene teme bile su razlog mog gostovanja na TV Kurir.

Možete pogledati celu emisiju OVDE:

Biljana Trifunović

About the Author

Biljana Trifunović

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Moj zadatak, moj posao, je da drugim preduzetnicima budem vetar u leđa, da im pomažem da se što lakše snađu i primene propise u svom poslovanju. Moj životni stav je da se posao pokreće i radi zbog zarade. Obožavam da platim veliki porez, znači zaradila sam, ali nikako ne i kaznu. Zato se maksimalno trudim da privrednike što više upoznam sa propisima, i da ih primenjuju, iz jednog osnovnog razloga, da se oslobode straha od eventualne kazne.​ Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja Izrada studija o transfernim cenama je aktivnost kojoj se apsolutno posvećujem u prvoj polovini godine.

Follow Biljana Trifunović:

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…