Sekcija za žensko preduzetništvo PKS - Biljana Trifunović -Poslovni konsultant

Sekcija za žensko preduzetništvo PKS

Održana prva konstitutivna sednica Sekcije za žensko preduzetništvo, 06. 11. 2018. godine u Privrednoj komori Srbije.

Sednicom je predsedavala Branislava Simanić, direktorke Sektora preduzetništva PKS.

Osnovni cilj i zadatak novoosnovane Sekcije za žensko preduzetništvo jeste osnaživanje žena preduzetnica i unapređenje rada preduzetnica, koje još uvek čine  trećinu od registrovanih privrednih subjekata.

Nakon usvajanja izbora predsednice i potpredsednice Sekcije, usvojen je i Poslovnik o radu Sekcije ženskog preduzetništva.

Na prvoj sednici, pokrenuta je inicijativa o vraćanju poreskih olakšica privrednicima koje su bile u ranijem periodu. Privrednik je privrednik, bez obzira na pol, kao što je i plaćanje poreza bespolno, nema razlike u poreskim stopama.

Smatram, da je osnivanje Sekcije u okviru PKS veoma dobro i korisno. PKS je kuća nas privrednika, i potrebno je da se na više mesta i adresa čuje glas preduzetnika. Činjenica je da trenutno privrednici sa dužim radnim vekom, uživaju minimalne poreske povlastici, jedina aktuelna povlastica jeste pri zapošljavanju određenih kategorija radnika. Da bi se povećavao broj zaposlenih, vlasnik pre toga treba da otvori radno mesto – da ga opremi, što prilično košta. Do 31. 12. 2013. postojala je povlastica – oslobađanje od plaćanja poreza na dobit u određenom procentu za ulaganje u novu opremu. Ta povlastica i te kako je značila privrednicima i direktno je uticala na povećanje broja zaposlenih radnika. Ovo je jedan od predloga za koji se zalažem, već duže u nadi da će se nešto promeniti. Pored ukidanja pomenute povlastice, privrednici su uživali još nekoliko veoma stimulativnih olakšica. Zajedničkim zalaganjem, moguće je da će se nešto od pomenutog i vrati.

Biljana Trifunović

About the Author

Biljana Trifunović

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Moj zadatak, moj posao, je da drugim preduzetnicima budem vetar u leđa, da im pomažem da se što lakše snađu i primene propise u svom poslovanju. Moj životni stav je da se posao pokreće i radi zbog zarade. Obožavam da platim veliki porez, znači zaradila sam, ali nikako ne i kaznu. Zato se maksimalno trudim da privrednike što više upoznam sa propisima, i da ih primenjuju, iz jednog osnovnog razloga, da se oslobode straha od eventualne kazne.​ Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja Izrada studija o transfernim cenama je aktivnost kojoj se apsolutno posvećujem u prvoj polovini godine.

Follow Biljana Trifunović:

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…