PREDUZETNICE IZ SRBIJE NA FREJA FORUMU U TUZLI - Biljana Trifunović -Poslovni konsultant

PREDUZETNICE IZ SRBIJE NA FREJA FORUMU U TUZLI

U Tuzli je od 10. do 12.11. 2017. održan Freja forum. Aktivno učešće, pored domaćina iz BIH bile su i čanice UPŽS, Makedonije, Crne Gore i Alabanije. Forum se održava svake godine, u drugoj  državi. Ove godine  okvirna tema bila je  posvećena klimatskim promenama  i cirkularnoj ekonomiji kao ključ odrzivog razvoja. Tuzla je po drugi put domaćin, inače ovo je  jedanaesti put, da je ceo region na okupu.

Preduzetnice iz Srbije, inače članice  Udruženja poslovnih žena Srbije, gde sam i ja aktivni član,  i ove godine bile su prisutne i veoma aktivne na seminarima i radionicama. Poseban značaj regionalna okupljanja imaju za preduzetnice: kontakti, upoznavanje i umrežavanje sa koleginicama  iz regiona.

Pre početka rada foruma, posetile smo  Biznis inovacioni i tehnološki centar  u Tuzli. Posetu BIT centru  organizovao je  Institut „Mihajlo Pupin“ i Evropske mreže preduzetništva.  U okviru posete BIT centru u Tuzli  imali smo i poslovne susrete sa firmama klijentima EEN Bosne i Hercegovine.

Dragana Stojanović („Media.Com“), u saradnji sa Tatjanom Mamulom Nikolić („Masmi“), bila je panelistkinja seminara o Cirkularnoj ekonomiji kao ključnom faktoru održivog razvoja, a Marija Stevanović („TA Kolubara“) na seminaru o Klimatskim promenama – prema Pariskom dogovoru UN 2030.

 

Olivera Popović, potpredsednica UPŽ Srbije bila je govornica na veoma posećenoj radionici o ženskom preduzetništvu i ekonomskom osnaživanju za održivi razvoj, a dr Dušica Semenčenko, sekretar UPŽ Srbije, na radionici o Sistemu visokog obrazovanja u kontekstu migracija mladih.

Biljana Trifunović – to jest ja  („IFA“ d.o.o.)  održala sam  radionicu o Poznavanju sopstvenih finansija. Činjenica je da preduzetnici poznaju svoj posao – delatnost kojom se bave, ali važan korak u radu i razvoju postojećeg posla je poznavanje finansija.

Menadžer i vlasnik privrednog subjekta treba stvarno da upravlja svojim finansijama i da na taj način povećava profitabilnost poslovanja.

Dobro upravljanje sredstvima (novcem, zalihama….) je jedan od najvažnijih poslova direktora i vlasnika. Za donošenje dobrih finansijskih odluka, potrebni su alati kojima se   proverava ekonomičnost odluke.

 

Na zatvaranju Freja foruma najavljeno je da će mogući glavni organizator sledećeg foruma biti UPŽ, odnosno da će se Freja forum sledeće godine održati u Beogradu, ukoliko se ostvare neophodni uslovi.

 

 

Biljana Trifunović

About the Author

Biljana Trifunović

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Moj zadatak, moj posao, je da drugim preduzetnicima budem vetar u leđa, da im pomažem da se što lakše snađu i primene propise u svom poslovanju. Moj životni stav je da se posao pokreće i radi zbog zarade. Obožavam da platim veliki porez, znači zaradila sam, ali nikako ne i kaznu. Zato se maksimalno trudim da privrednike što više upoznam sa propisima, i da ih primenjuju, iz jednog osnovnog razloga, da se oslobode straha od eventualne kazne.​ Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja Izrada studija o transfernim cenama je aktivnost kojoj se apsolutno posvećujem u prvoj polovini godine.

Follow Biljana Trifunović:

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…