Najavljeni bolji dani za privrednike | Preduzetništvo - MOJ IZBOR

Najavljeni bolji dani za privrednike

Događaji - Vesti

Jan 23

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović, danas 23. 01. 2018.  je privrednicima predstavio ekonomske reforme i trendove za 2018. godinu. Skupu je prisustvovalo oko 70 učesnika. Organizator skupa je AFA Asocijacija i AIK banka. Skup je održan  u hotelu Radisson Blu Old Mill, Beograd.

Ministar finansija Dušan Vujović najavio je značajne izmene u poslovanju i radu posebno Poreske Uprave. Naime sada postoji oko 185 poreskih kancelarija u Srbiji, u bliskoj budućnosti trebalo bi da ih bude svega 35, sa sasvim drugačijim sistemom rada poreskih inspektora. Ove izmene trebalo bi u značajnoj meri da unaprede rad kontrole, iz razloga tek sa polaskom na teren inspektor će dobiti nalog  koju  firmu treba da kontroliše, i tačno koji deo poslovanja.

Novo je da je već za 2018. godinu uvedeno i rodno odgovorno budžetiranje, što znači da će postojati za početak precizna evidencija rodne strukture u dobijanju subvencija iz fondova za razvoj i ostalih podsticaja za razvoj posebno malih i srednjih preduzeća.

Jedan od značajnih uslova za brži razvoj ukupne domaće privrede, naglasio je ministar Dušan Vujović, je ulaganje u infrastrukturu i edukaciju. Sa posebnim naglaskom, na razvoj i pružanje visokostručnih usluga.

U diskusiji nakon izlaganja  ministra Dušana Vujović, privrednici su postavljali pitanja koja su se pre svega odnosila na aktuelne poreze, i koje su mogućnosti da se olakša posebno malim i srednjim preduzećima. Kada je reč o porezima, plaćanje i povraćaj PDV bila je nezaobilazna tema.

Od kada je ukinut poreski podsticaj za ulaganje u osnovna sredstva, zalažem se da se ukinuti član 48. zakona o porezu na dobit pravnih lica ponovo vrati u Zakon, samim tim i poreski podsticaj za ulaganje u osnovna sredstva. To pitanje sam postavila na ovom skupu. Ovo nije prvi put da se zalažem za vraćanje ovog člana Zakona, to pitanje sam postavljala  više puta na skupovima, u nadi da će se to i desiti. Posebno, što je ministar u današnjem izlaganju rekao da prihod od poreza na dobit u budžetu učestvuje sa svega 5-6% od ukupnih prihoda. Što znači, za državu je ovaj prihod beznačajan, dok nama malim privrednicima poreski podsticaj od 40% na uložena sredstva za kupovinu opreme i te kako znači.

Ovom skupu prisustvovale su i predstavnice UPŽS.

 

Poruči knjigu

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…

Follow

About the Author

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja, sa posebnim naglaskom na aktivno oplemenjivanje i reeksportnu doradu.