Kako do legalne prodaje preko interneta? - Biljana Trifunović -Poslovni konsultant

Kako do legalne prodaje preko interneta?

Prodaja preko interneta postala je potreba.

I u vreme pre pandemije, elektronska trgovina je u Srbiji beležila značajnu stopu rasta iz godine u godinu, dok je na globalnom nivou svakako vladala njena vrtoglava ekspanzija. Međutim, ako je nekom pogodovala pandemija, to su oni koji su ranije prepoznali prednosti internet trgovine. Izgleda da retko koja online prodavnica ne beleži dvocifren rast od proglašenja epidemije Covid-19 u Srbiji.

Internet prodaja postala  je potreba.

Prodaja robe preko interneta dozvoljena je, naravno uz poštovanje nekoliko zakona koji regulišu ovaj vid poslovanja. Robu i proizvode mogu da prodaju preduzeća, preduzetnici koji vode poslovne knjige ali i preduzetnici koji su registrovani kao paušalci.

Prvi korak legalne prodaje

Pre početka vršenja prodaje robe i proizvoda na malo preko web sajta, društvenih mreža FB, Instagram i sl.  potrebno je da nadležni organ u preduzeću ili vlasnik preduzetničke radnje donese odluku o prodaji robe ili proizvoda na malo.

„U Odluci treba jasno napisati da će se privredni subjekt pored registrovane delatnosti baviti i prodajom putem interneta. Šifra delatnosti – 47.91, trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta. Odluka o proširenju delatnosti ne registruje se u APR, potrebno je da postoji i da je zavedena u knjigu odluka“, kaže za Biznis.rs, ekonomistkinja i poslovni konsultant Biljana Trifunović..

Ceo tekst imate na portalu Biznis rs.

Kada fiskalna kasa – nije neophodna

Poznato je da kada se roba prodaje fizičkim licima, neophodno je svaku prodaju evidentirati preko fiskalne kase. Međutim, ukoliko sklopite ugovor sa kurirskom službom, u tom slučaju nije neophodno da se promet evidentira kroz fiskalnu kasu.

Prilikom isporuke robe, neophodno je ispostaviti račun kupcu, podaci o potrošaču na računu nisu neophodni, ali je važno da su iskazani podaci isporučioca, kao i vrsta,  količina i cena robe.

Naša sagovornica kaže da u skladu sa  Zakonom o trgovini prodavac je dužan da poseduje isprave o proizvodnji, nabavci i prodaji robe naročito sa podacima o : poslovnom imenu, adresi, PIB i matičnom broju, odnosno broju iz odgovarajućeg registra proizvođača ili dobavljača, broju i datumu izdavanja isprave, nazivu, mernoj jedinici i količini robe, nabavnoj ceni robe, zaduženju za vlastitu robu, prodajnoj ceni robe.

Biljana Trifunović

About the Author

Biljana Trifunović

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Moj zadatak, moj posao, je da drugim preduzetnicima budem vetar u leđa, da im pomažem da se što lakše snađu i primene propise u svom poslovanju. Moj životni stav je da se posao pokreće i radi zbog zarade. Obožavam da platim veliki porez, znači zaradila sam, ali nikako ne i kaznu. Zato se maksimalno trudim da privrednike što više upoznam sa propisima, i da ih primenjuju, iz jednog osnovnog razloga, da se oslobode straha od eventualne kazne.​ Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja Izrada studija o transfernim cenama je aktivnost kojoj se apsolutno posvećujem u prvoj polovini godine.

Follow Biljana Trifunović:

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…