Devizno poslovanje i dostavljanje izveštaja NBS - tema održanog seminara - Biljana Trifunović -Poslovni konsultant

Devizno poslovanje i dostavljanje izveštaja NBS – tema održanog seminara

U četvrtak 05.12.2019. godine, održan je seminar na temu

„DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA“

u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“ d.o.o., Beograd.

Devizno poslovanje i dostavljanje izveštaja NBS predajem, naravno uz neophodne izmene i dopune, kako se propisi menjaju već 7 godina. Ipak, bilo je veliko zadovoljstvo i izazov održati predavanje kolegama koji su takođe veoma edukovani iz ove oblasti. Razlog njihodog inetresovanja i dolaska je svakako da dopune neophodne karike u nepovezanim i komplikovanim propisima.

Kompanije koje ulažu u svoj kadar i znanje

Zahvaljujem se kompanijama koje shvataju značaj investiranja u edukaciju svojih zaposlenih i poslali ih na seminar, moram da napomenem, da je većina kompanija poslala po 2 ili 3 svoja saradnika. Za mene, predavača i privrednika je bilo veliko zadovoljstvo da održmim seminar kolegama iz sledećih kompanija: AD GOŠA, Smederevska Palanka, EDEPRO doo, Beograd, IDEA doo, Novi Beograd, INSTITUT MIHAILO PUPIN – poslovne usluge doo, Beograd, MARBOOK CONSULTING doo, Novi Beograd, J&J METALNI PROIZVODI doo, Beočin, GREEN POWER TURBINE Novi Beograd, DELTA TERM doo, Surčin, TELEKOM SRBIJA AD, Beograd.

Do skoro, bilo je dovoljno samo dostaviti Deviznom Inspektoratu NBS propisan izveštaj, nije bilo problema ukoliko bi neka od firmi zakasnila u dostavljanju izveštaja.

Međutim, od ove 2019. godine i najmanje kašnjenje u slanju propisanog obrasca, privrednici su bili predati na procesuiranje kod nadležnog suda.

Posebno je važno naglasiti i sledeće.

Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji podrazumeva detaljnu kontrolu deviznog poslovanja. Inspektori  poreske uprave  pre donošenja zapisnika o izvršenoj kontroli dostavljaju kontrolne liste koje popunjavaju obveznici. Na osnovu bodova – poena koliko se utvrdi na listi, određuje se dalji tok kontrole. Upoznavanje polaznika seminara sa kontrolnim listama.

Seminar na ovu temu držaću tek u decembru 2020. godine.

Osnovni problem što i dalje veliki broj privrednika ne dostavlja propisane izveštaje prema NBS, nije izbegavanje obaveze, već nedostatak informacija, koji spoljnotrgovinski i devizni poslovi podležu obaveznom izveštavanju prema NBS.

Sve privrednike koje zanima ova tema, mogu OVDE da se informišu.

 

Devizno izveštavanje

Biljana Trifunović

About the Author

Biljana Trifunović

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Moj zadatak, moj posao, je da drugim preduzetnicima budem vetar u leđa, da im pomažem da se što lakše snađu i primene propise u svom poslovanju. Moj životni stav je da se posao pokreće i radi zbog zarade. Obožavam da platim veliki porez, znači zaradila sam, ali nikako ne i kaznu. Zato se maksimalno trudim da privrednike što više upoznam sa propisima, i da ih primenjuju, iz jednog osnovnog razloga, da se oslobode straha od eventualne kazne.​ Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja Izrada studija o transfernim cenama je aktivnost kojoj se apsolutno posvećujem u prvoj polovini godine.

Follow Biljana Trifunović:

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…