Devizni izveštaji i kazna - Biljana Trifunović -Poslovni konsultant

Devizni izveštaji i kazna

Ukoliko zakasnite  makar i 5 dana, da dostavite devizni  izveštaj NBS, sleduje kazna, poziv od suda i …. Početna kazna je 100.000 dinara.


Do pre dve godine, kada privrednici zakasne ili propuste da dostave neki od propisanih izveštaja NBS, nije bilo nikakvih problema, a kamoli kazne.

Vremena se menjaju, sada kašnjenje makar i 5 dana, prouzrokuje kaznu, poziv od suda i razne komplikacije. Početna kazna je 100.000 dinara.

U posebnom su problemu knjigovodstvene agencije. U cilju da zadrže klijente i da im olakšaju posao, preuzimaju na sebe i ovu obavezu. Mada, prema Zakonu o računovodstvu, to nikako nije posao knjigovodstva. Ali, ovo je činjenično stanje.

Zatrpani brojnim poslovima, dešava se da propustite rok za dostavljanje izveštaja NBS. Mislite, nema veze, dostaviću ga kasnije, ili možda niste ni informisani da postoji zakonska obaveza dostavljanja izveštaja NBS. Puno posla, ili neobaveštenost, ne oslobađa vas odgovornosti.

Državni organi sve znaju.

Ne uzdajte se u sreću!

Kada ste uvezli robu, pre nego što ste platili carinu i PDV, pre nego što ste preuzeli robu iz carinskog magacina, Narodna banka Srbije je već obaveštena o vašoj poslovnoj aktivnosti.

Vaše podatke npr.  o uvozu, pre vas zna NBS, Agencija za zaštitu životne sredine, PU…. SOKOJ…i da ne nabrajam više.

Ukoliko ste uvezli  robu u periodu 01. 07. – 30. 09. 2019. godine, niste  palatili račun inodobavljaču imate obavezu registracije kreditnog odnosa.

Vaša zakonska obaveza je da kod Narodne banke Srbije registrujete kreditni odnos na Obrascu O1.

Rok za dostavljanje izveštaja NBS je 10. 10. 2020.

Zašto vam ovo pišem, i danas sam imala poziv vlasnika knjigovodstvene agencije koji je u januaru 2018. godine zakasnio u dostavljanju izveštaja NBS, danas je imao poziv da ide kod sudije zbog kašnjenja u dostavljanju izveštaja.

Početna kazna je 100.000 dinara. Koliko vi naplaćujete klijentima za popunjavanje i dostavljanje izveštaja NBS?

Koliko meseci će te raditi praktično  besplatno, kada platite kaznu. Neko ima jednu firmu gde je propustio rok, ima agencija koje su propustile rok za 5-7 firmi… računajte koliko je to novaca za kaznu.

Devizni inspektorat NBS ima obavezu da dostavi prijavu sudu za sve privrednike koji kasne ili uopšte ne dostave izveštaj.

Činjenica je da su ti izveštaji praktično statistički izveštaji za državne organe, ali kazne nisu statistički podatak, već ozbiljan finansijski izdatak.

Ukoliko niste sigurni koje sve izveštaje trebate da dostavite NBS, imate na mojoj platformi opisane sve spoljnotrgovinske poslove za koje postoji obaveza dostavljanja izveštaja.

Niste do sada popunjavali neki od obaveznih izveštaja, ne brinite se, u online prodavnici imate dostupne sve obavezne izveštaje. Video lekcije koje vas vode korak po korak kroz originalni obrazac. Pogledajte, kupite i ispoštujte zakonski rok.

Ukoliko niste sigurni da li imate obavezu dostavljanja izveštaja NBS možete se informisati OVDE

KUPITE ONLINE SEMINAR
Biljana Trifunović

About the Author

Biljana Trifunović

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Moj zadatak, moj posao, je da drugim preduzetnicima budem vetar u leđa, da im pomažem da se što lakše snađu i primene propise u svom poslovanju. Moj životni stav je da se posao pokreće i radi zbog zarade. Obožavam da platim veliki porez, znači zaradila sam, ali nikako ne i kaznu. Zato se maksimalno trudim da privrednike što više upoznam sa propisima, i da ih primenjuju, iz jednog osnovnog razloga, da se oslobode straha od eventualne kazne.​ Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja Izrada studija o transfernim cenama je aktivnost kojoj se apsolutno posvećujem u prvoj polovini godine.

Follow Biljana Trifunović:

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…