Da li merite i proveravate ostvarenje vaših postavljenih ciljeva? - Biljana Trifunović -Poslovni konsultant

Da li merite i proveravate ostvarenje vaših postavljenih ciljeva?

Dragi prijatelji, konačno smo dočekali lepe sunčane dane. Delovalo je kao da leto neće ni doći u naše krajeve. Ali, kako se sve menja, dolazi i odlazi, i tmurni kišni dani su sada iza nas.

Većina je sa prvim sunčanim danima počela da razmišlja o letu i letovanju. I ja sam jedna od vas. Do subote, dok nije granulo Sunce, nisam ni mislila o letu, u stvari najiskrenije odgovaralo mi je ovo kišno vreme, da mogu što više da uradim studja o transfernim cenama.

Leto i odmoru, nisu tema ovog puta, o tome u sledećem pismu.

Evo, već smo prepolovili  2019. godinu. Sigurna sam da smo svi u ponoć za doček Nove Godine poželeli jedni drugima lepe želje. Poželeli smo i sebi, ako ništa drugo ono bar dobro zdravlje.

Neki su svoje planove i ciljeve zapisali. Ja već 34. godine pišem svoje lične, poslovne i porodične godišnje ciljeve. Pre 1985. godine, dok sam živela sa roditeljima na Badnji dan pravljeni su porodični planovi. Prvo smo rezimirali šta se ostvarilo  od prošlogodišnjeg plana,  šta nije i zašto. I pravili smo plan za narednu godinu.

Moj prvi aha momenat u životu

 

Tada, moj otac inicijator te porodične akcije nije imao pojma da su se ikada Dejl Karnegi,  Napoleon Hil i Brajan Trejsi  šetali ovim svetom, a kamoli pisali knjige na temu postavljanja ciljeva. Jednostavno, u njegovoj kući, kada je on bio dete porodica se dogovarala i planirala šta dalje u želji da im naredna godina bude bolje isplanirana i uspešnija od prethodne.

Sećam se, kada su me prvi put poslali da kupim slavsku sveću, tada sam imala samo 8 godina i išla sam autobusom u grad da kupim slavsku sveću. Otac mi je rekao, sada ćeš kupiti sveću od toliko i toliko grama. Zapiši, i da vodiš računa da svake godine kupuješ sveću deset grama težu od prošle godine. Ne skuplju, nego težu. Bila sam jako uzbuđena, i prilično uplašena da sama idem sa Karaburme u grad i da baš ja imam tu čast i zadatak da kupim za slavu sveću. Ipak sam pitala zašto težu, kaži mi veliku sveću i gotovo. Onda mi je otac odgovorio, mora svaki put da bude veća i teža da bi kuća napredovala.

To je bio moj prvi Aha momenat,  koji je postao sastavni deo mog života. Da vodim računa da svaka godina bude bar malo uspešnija i bogatija od prethodne. Tu praksu sam prenela u novu kuću udajom.

Ovo sam vam ispričala da i vi svoju decu i ukućane aktivno uključite u pravljenje porodičnih planova za napredak, ako već niste.

Ovo je bio uvod za ono što sledi.

Želja je jedno odluka je sasvim drugo

Znam da smo svi, ama baš svi poželeli sebi i drugima bar dobro zdravlje i sreću, ukoliko niste napravili detaljan plan i postavili ciljeve za 2019. godinu. Želja za dobrim zdravljem i srećom je uobičajena želja, koja je postala već fraza.

Sada kada smo prepolovili 2019. godinu, hajde da vidimo šta smo od postavljenih planova i želja ostvarili.

Neka to bude samo želja za dobrim zdravljem i da budemo srećni. Ništa više. Malo li je. To i jeste u stvari za svakog od nas najvažnije.

Često se nemarno odnosimo prema svom zdravlju, a takođe i prema svojoj sreći, dozvoljavamo da nas svaka i najmanja glupost čini nesrećnima i uznemirenim.

Vratimo se na zdravlje. Dobro zdravlje neće biti i ostati samo od sebe. Ne podrazumeva se da će mo uvek biti zdravi. Jeste zdravlje Bogom dano, ali to što nam je Bog dao trebamo mi da pričuvamo i Bogu zahvalimo i pomognemo, da li se slažete.

Ako stvarno želimo da zadržimo postojeće zdravlje ili čak da ga poboljšamo, potrebno je malo angažovanja, savko za sebe zna šta treba dodatno da uključi u svoju svakodnevnicu. Da li je to šetnja, manje hrane, više sna……

Da ne otvaram temu ako smo postavili cilj da oslabimo 5kg u toku  2019. godine, tu su potrebne još veće akcije od prethodno pomenutih.

Odluka podrazumeva našu akciju

Ovde se jasno vidi razlika između želje i odluke. Kada se radi o želji, mi poželimo nešto i onda čekamo da se to desi ili ne desi. Ali, kada donesemo odluku da ćemo nešto da promenimo, tada mi stupamo na scenu, i preduzimamo akciju da bi se cilj ostvario.

Moj cilj nije da vama krojim život. Svako ga kroji po svojoj meri.

Cilj ovog pisma je da napravite kratak presek. Šta ste sebi poželeli, šta ste postavili kao prioritetan cilj, ili ciljeve za 2019. godinu. Da ovih dana (vi koji se borite za svaki sekund da završite na vreme finansijske izveštaje ili studije o transfernim cenama kao mi) ne propustite da uradite svoju reviziju u prvoj nedelji jula.

Merenje postignutih rezulatat je jako važno. Posebno sada, jer ako su rezultati skromni, da se ne bi opet u decembru razočarali i konstatovali da niste realizovali postavljeni cilj. Imate dovoljno vremena da od danas, pratite i merite šta ste uradili i da pojačate malo tempo kako bi sledeću Novu Godinu dočekali zadovoljni.

Da možete sami sebi da čestitate, bravo, ostvarila sam postavljeni cilj. Ja to mogu, uspesi i realizacija ciljeva nije privilegija “odabranih”. Ostvarenje postavljenog cilja je privilegija doslednih.

Želim vam da i vi budete dosledni i da sami sebi čestitate na doslednosti u akciji da ostvarite svoj postavljeni cilj, šta god to bilo. Ako niste postavili nikakav cilj za 2019. godinu imate dovoljno vremena da ga sada postavite i ostvarite do kraja  godine. Srećno!

 

 

 

 

Biljana Trifunović

About the Author

Biljana Trifunović

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Moj zadatak, moj posao, je da drugim preduzetnicima budem vetar u leđa, da im pomažem da se što lakše snađu i primene propise u svom poslovanju. Moj životni stav je da se posao pokreće i radi zbog zarade. Obožavam da platim veliki porez, znači zaradila sam, ali nikako ne i kaznu. Zato se maksimalno trudim da privrednike što više upoznam sa propisima, i da ih primenjuju, iz jednog osnovnog razloga, da se oslobode straha od eventualne kazne.​ Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja Izrada studija o transfernim cenama je aktivnost kojoj se apsolutno posvećujem u prvoj polovini godine.

Follow Biljana Trifunović:

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…