Biznis koji traje?   - Biljana Trifunović -Poslovni konsultant

Biznis koji traje?  

Preduzetnik – želim ili moram?

Danas je lakše doneti odluku o pokretanju sopstvenog biznisa.  Pokrenuti biznis koji traje – to je već nešto drugo. Na taj korak podstiču svi, od kolega do državnih organa. Brojni su podsticaji, kako finansijski tako i  edukacija. Internet i društvene mreže su posebna pogodnost za poslovanje.

Nekada davno, kada je vladalo uverenje da je privatnik „državni neprijatelj“, kada roditelji nisu pitali mlađe punoletnike šta žele, kada nije bilo nikakvih podsticaja, a bilo je omatenja puno, ja sam postala preduzetnik.  Nije bilo ni štampane literature koja bi vam pomogla da se snađete i pokrenete posao.

Kako se desilo da mesec dana nakon dobijanja indeksa Ekonomskog fakulteta u Beogradu da ja dobijem i rešenje o registraciji preduzetničke radnje za knjigovodstvo, bez mog pitanja i volje – interesovalo je Mariju Trifunović, vlasnicu TMID Agency. Na društvenim mrežama više je znamo kao  virtuelnog asistenta za kreiranje veb sadržaja, koja zdušno pomaže i aktuelnim i budućim virtuelnim asistentima da svoj posao podignu na viši nivo. Marija i na  YouTebe kanalu pod nazivom  Online Kafenisanje takođe pomaže i deli svoje iskustvo i savete drugima.

U želji da ohrabri mlade ljude da se odluče i krenu putem preduzetnika Marija je napravila video interviju sa mnom. Pričale smo o dalekoj prošlosti.

O tome kako sam rukom napisala veoma precizan i detaljan svoj prvi biznis plan. Kada kažem detaljan, stvarno je takav i bio. Nisam pucala „sačmarom“ tražeći klijente, već sam precizno definisala lokacije, ulice gde želim i gde treba da se nalaze moji novi klijenti. Napominjem, da se tada sve radilo ručno. Cela poslovna oprema bio je digitron i dve hemijske olovke (plava i crvena).

Pratili smo trendove (još u toku zabavljanja moj suprug Dejan i ja počeli smo da radimo zajedno), brzo je plavu i crvenu olovku zamenio računar TX 386. Došao je fax – čudo od tehnike. Biznis je rastao.

IFA kartica – preteča današnje platforme

Preteča današnjeg poslovanja bila je naša IFA kartica, koju smo pokrenuli 1994. godine. Privrednici su plaćali godišnju članarinu da bi mogli da pitaju i dobiju odgovore koji se odnose na poreske i druge propise. Pitanja smo dobijali  preko telefona ili faksa, odgovor smo slali faksom, da bi imali  pisani trag.

Tako je bilo nekada, odavno privrednicima pomažemo u radu, u primeni brojnih poreskih, spoljnotrgovinskih i deviznih propisa koristeći blagodeti membership platforme .

Ukoliko vam se čini  zanimljiva tema iz koje možete da saznate lepa i manje lepa  iskustva pogledajte video, link je u prilogu. Teme o kojima smo Marija i ja razgovarale možda će vas pokrenuti da razmišljate u nekom drugom smeru. Biti preduzetnik, nije uvek lako i jednostavno. Ovaj inetrviju može vam pomoći i na drugi način, da se upoznate sa Marijinim radom i kako vam njeno iskustvo može pomoći. S druge strane, možda će vam biti od koristi moje iskustvo i znanje u budućem radu.

Pogledajte video, link: https://www.marija.be/postavljanje-dugorocnih-ciljeva-i-ka…/

Biljana Trifunović

About the Author

Biljana Trifunović

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Moj zadatak, moj posao, je da drugim preduzetnicima budem vetar u leđa, da im pomažem da se što lakše snađu i primene propise u svom poslovanju. Moj životni stav je da se posao pokreće i radi zbog zarade. Obožavam da platim veliki porez, znači zaradila sam, ali nikako ne i kaznu. Zato se maksimalno trudim da privrednike što više upoznam sa propisima, i da ih primenjuju, iz jednog osnovnog razloga, da se oslobode straha od eventualne kazne.​ Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja Izrada studija o transfernim cenama je aktivnost kojoj se apsolutno posvećujem u prvoj polovini godine.

Follow Biljana Trifunović:

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…