Biti preduzetnica je izazovnije i uzbudljivije od karijere na fakultetu - Biljana Trifunović -Poslovni konsultant

Biti preduzetnica je izazovnije i uzbudljivije od karijere na fakultetu

Prošle nedelje je održana druga po redu u Novom Sadu  trodnevna radionica za žene, buduće preduzetnice i one koje su to nedavno postale.

Do sada bi izveštaj o radionici pisala  tog dana ili najkasnije narednog. Sada je prošlo već nedelju dana, i još uvek sabiram utiske zadivljena grupom žena koje su bile prisutne na radionici 13., 14., i 15., 03. 2019. godine u Novom Sadu.

Projekat „Buđenje digitalnog preduzetništva – od novih oblika ranjivosti na tržištu rada do ekonomski osnaženih žena Srbije“ odvija se u organizaciji Udruzenje poslovnih zena Srbije / Association of Business Women in Serbia, u saradnji sa Centrom za istraživanje javnih politika.
Projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji UN Women Serbia u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“.

Predavači na radionicama su gospođa #TatjanaJevđović – Integra Life Club u Beogradu i  ja.

Da se vratim naslovu i utisku koji se do danas nije promenio. Na pitanje kako je bilo u Novom Sadu?, Kakva je bila grupa? Bez trunke razmišljanja šta da kažem, odgovorila sam. – Savršena.  Brzo sam  dodala, jer mi se učinilo da nisam bila dovoljno precizna, pa rekoh, tako ću misliti i dalje i pričati: „Polaznice novosadske radionice bile su veoma posebne i probrane, kao da sam u najlepšoj bašti brala cveće i slagala jedan do drugog po boji i obliku“. Nakon ovoga mislim da više nema šta da se doda.

O svakoj ovoj posebnoj ženi mogla bi pisati i pisati….. ali ako kažem da je među njima bila i mlada žena koja je doktorirala na fakultetu, znači vrh u obrazovanju. Žena koja je odlučila da karijeru profesora na fakultetu zameni preduzetničkim poslom….. kapa dole.

Šta mislite, da li može od umetnosti da se živi, životari, gladuje ili lepo živi?

Možda će se neko od vas iznenaditi, možda mi neće poverovati kada budem rekla da može vrlo lepo da se živi od slikanja i slične umetnosti, i još i decu školovati… i takva je umetnica bila na radionici.

Farmaceutkinja koja je rešila da se pomakne od apotekarskog pulta, apotekarka koja se dodatno obrazovala da može holistički  da leči i pomaže deci i odraslima.

Među ovim nestvarnim ženama bile su i dve studentkinje, koje u roku završavaju odabrane fakultete. Nisu se one predomislile i misle da su promašile poziv, ne,  jedna će završiti medicinu, jer je već na samom kraju i to sa visokim prosekom, ali želi da nakon obaveznog staže, krene u život dalje kao preduzetnica. Druga završava Filološki fakultet.

Gospođa nemica, koja već dugo piše projekte za EU bila je tu sa nama i družila se, u želji da upozna bolje naše propise, uslove poslovanja ali i preduzetnice. Pri tome odlično govori srpski jezik.

Među budućim preduzetnicama bila je i dama „stari vuk“ u preduzetništvu, koja ima više od 20 godina svoju firmu, i to vrlo ozbiljnu proizvodnju, došla je kao podrška svojoj drugarici ali i da osveži znanje, jer je svesna da sve što se ne obnavlja da se zaboravlja. A kada se zaboravi prave se nepotrebne greške.

Namerno nisam pominjala imena pomenutih dama, iz razloga što želim da se u narednom periodu same predstave, da ih upoznate. A kada ih upoznate dobićete dodatnu dozu podsticaja da ne mislite da ste usamljene na svom početku. Svaki početak nosi određene sumnje i razmišljanja, malu dozu straha i tako to. Ali kada znate gde želite da stignete put će te lako pronaći.

 

Biljana Trifunović

About the Author

Biljana Trifunović

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Moj zadatak, moj posao, je da drugim preduzetnicima budem vetar u leđa, da im pomažem da se što lakše snađu i primene propise u svom poslovanju. Moj životni stav je da se posao pokreće i radi zbog zarade. Obožavam da platim veliki porez, znači zaradila sam, ali nikako ne i kaznu. Zato se maksimalno trudim da privrednike što više upoznam sa propisima, i da ih primenjuju, iz jednog osnovnog razloga, da se oslobode straha od eventualne kazne.​ Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja Izrada studija o transfernim cenama je aktivnost kojoj se apsolutno posvećujem u prvoj polovini godine.

Follow Biljana Trifunović:

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…