Beli kralj – povlači prvi potez - Biljana Trifunović -Poslovni konsultant

Beli kralj – povlači prvi potez

Beli kralj je prva – najvažnija osoba u firmi koja donosi ključne odluke. Bela Kraljica – ona pomaže kralju, to su vaši prvi sardnici, vaši konsultanti i savetnici su bele kraljice.

Vi bez obzira kog ste pola, ženskog ili muškog, jeste Beli Kraljevi.

Često volim da rukovođenje firme poredim sa ozbiljnom šahovskom partijom. I sami znate: šah je mudra i ozbiljna igra, koja zahteva znanje i razmišljanje pre povlačenja bilo kojeg poteza. Tako je i u firmi. Impulsivni, brzopleti potezi retko kada su šahisti doneli pobedu.

Znam… da će neko od vas odmah da pomisli: “Pa nemamo mi milion godina na raspolaganju da razmišljamo o nekoj odluci!” Danas  se živi svetlosnom brzinom. Odluke moraju često da se donose u letu. I to je sve tačno.

Tačno je da vešt vozač vozi automobil sa sigurnošću i sa lakoćom u milisekundi reaguje u kritičnoj situaciji.  Ali koliko je taj vozač hiljada kilometara prešao? Nalazio se u bezbroj kriznih situacija, Njegovi refleksi su uvežbani da može u milisekundi da reaguje.

Da bismo dostigli sigurnost i sa lakoćom rešavali određene situacije, nauka je dokazala da je neophodno potrošiti 10.000 radnih sati u nekoj oblasti da bismo bili eksperti u tom poslu.

Prvu violinu biznisa vidim kao BELOG KRALJA na šahovskoj tabli. Ne kao reli vozača. Reli vozač ste u svakodnevnici, a u poslovnim odlukama ste beli kralj. Ne Bela Kraljica – ona pomaže kralju, vaši prvi sardnici, vaši konsultanti i savetnici su bele kraljice.

Vi bez obzira kog ste pola, ženskog ili muškog, jeste Beli Kraljevi.

Možda se neko od vas pita zašto Beli kralj?

 

Pa Beli Kralj je taj koji diktira igru, on postavlja strategiju i pravila igre, on vodi igru i dominira, sve dok ne povuče neki pogrešan potez. Onda na scenu nastupa crni i on postavlja nova pravila igre, okreće situaciju u svoju korist.

Nadam se da su vam i slika i metafora sada kristalno jasne.

Prvi potez ste povukli, firma postoji i posluje. Ostvarujete profit ili se neko od vas možda  bori kako da iz negativnog poslovanja pređe u profitabilno.

Kako par podatka iz vaše aktive u bilansu stanja i isto toliko podataka u pasivi, daje sliku vašeg poslovanja i strategiju rukovođenja?

Već smo konstatovali da se u aktivi nalazi  imovina preduzeća: oprema, poslovni prostor, zalihe robe ili repromaterijala, potraživanja od kupaca, gotovina… ima tu još podataka, ali ovo su najbitniji.

U pasivi su podaci odakle i kako je ta imovina stečena. Ukoliko je kapital firme (ti podaci su iskazani na početku pasive: osnovni kapital, rezerve, neraspoređena dobit) kada se saberu približno iste vrednosti u zbiru pobrojanih stavki iz aktive, onda znači da se vasa firma razvija i raste iz sopstvenog kapitala. Od onoga što ste uneli u firmu i u periodu poslovanja zaradili.

U drugoj polovini pasive iskazuju se obaveze. Znači dugoročni i kratkoročni krediti i obaveze prema dobavljačima kao i prema zaposlenenima i državi.

U redu je kada postoji dugoročni kredit koji je upotrebljen za nabavku opreme ili poslovnog prostora, pod uslovom da ta imovina obezbeđuje profit. Znači da se isplatilo ulaganje. Zarađujete dovoljno za plaćanje glavnice i kamate na uzet kredit. Ako je drugačije, promašena investicija, I vi radite da bi banka ostvarivala profit. To nije bio cilj. Meta je promašena.

Tužnije je kada se uzme dugoročni kredit, a pri tome se ne potroši na ono za šta su pare namenjene, nego da se pokrije tekuća likvidnost. To u stvari prouzrokuje nerentabilnost poslovanja.

Privrednici dragi, treba uvek učiti od uspešnih. Ja to i dan danas činim.

Učite od bankara, oni veoma uspešno prodaju svoju robu i uvek zarađuju. Bankari se uvek pridržavaju zlatnog pravila.

Zlatno bankarsko pravilo  znači da banke dugoročno privučena sredstva (oročena sredstva stanovništva i privreda) plasiraju isključivo u dugom roku, odnosno da kratkoročna sredstva (to je naš novac na tekućem računu)  plasiraju u kratkom roku.

Bankarsko pravilo zahteva usklađivanje vremena vezivanja i vremena plasiranja sredstava.

Poštovanjem ovog zahteva  banka obezbeđuje sebi likvodnost. Likvidnost  da na vreme ispuni svoje obaveze, pre svega zavisi od usklađenosti primanja i izdavanja novca, odnosno tokova gotovine.

Preduzeća često odstupaju od ovog pravila i vrše ročnu transformaciju krtkoročnih izvora u dugoročna ulaganja, ili pak vrše transformaciju dugoročnih izvora u krtakoročna ulaganja.

Prekomerna ročna transformacija sredstava u preduzeću izaziva određene negativne posledice koje se ogledaju u insolventnosti i nerentabilnosti.

Kada se kratkoročni izvori finansiranja koriste prekomerno za dugoročna ulaganja nastupa insolventnost.

Kada se dugoročni izvori koriste prekomerno za krtakoročna ulaganja nastupa  nerentabilnost u poslovanju.

Da rezimiramo, iz nekoliko podataka u vašem bilansu stanja sami možete da vidite strukturu svoje imovine, ali pošto su podaci javni, vide je i drugi koji su zainteresovani za vaš posao iz različitih uglova. Lako su dostupne informacije da li neka firma grca u dugovima ili je profitabilna. Od tih informacija i podataka ozbiljne firme prave strategiju nastupa u pregovorima sa budućim partnerima ili kako da počiste sa tržišta konkurenciju.

I još jedna napomena, ukoliko planirate da se zadužite kod banke ili dobavljača, dobro razmislite i proverite da li je vaš profit dovoljno velik da možete da servisirate glavnicu i kamatu. Naravno da sredstva upotrebite u one svrhe za koje ste ga i uzeli.

P.S. Ukoliko se do sada niste registrovali na besplatni newsletter –SA FINANSIJAMA NA TI –  mislim da je pravo vreme da postanete aktivni član zajednice koja prati i primenjuje propise u svrhu rasta i razvoja svog biznisa. Za registraciju kliknite OVDE

Biljana Trifunović

About the Author

Biljana Trifunović

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije. Moj zadatak, moj posao, je da drugim preduzetnicima budem vetar u leđa, da im pomažem da se što lakše snađu i primene propise u svom poslovanju. Moj životni stav je da se posao pokreće i radi zbog zarade. Obožavam da platim veliki porez, znači zaradila sam, ali nikako ne i kaznu. Zato se maksimalno trudim da privrednike što više upoznam sa propisima, i da ih primenjuju, iz jednog osnovnog razloga, da se oslobode straha od eventualne kazne.​ Pišem stručni blog www.biljanatrifunovicifa.com. Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja Izrada studija o transfernim cenama je aktivnost kojoj se apsolutno posvećujem u prvoj polovini godine.

Follow Biljana Trifunović:

Knjiga: Preduzetništvo MOJ IZBOR

Svi primeri i iskustva o kojima u knjizi govorim jesu istiniti, nijedan nije izmišljen; i imena nekih ljudi sam čak navela, dok imena drugih nisu navedena samo zato što oni to nisu želeli…